Egészség szimpózium Szegeden

Az ATSK Szeged sportegyesület és a JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet közösen rendezett tudományos ülést Szegeden, március 21-én, az SZTE Sportközpontban. A szimpózium témája a rendszeres szabadidős sportmozgás, azon belül is a rekreációs asztaliteniszezés élettani, életmódbeli hatása volt. Az előadások tudományos hátterét a TÁMOP-4.2.2 /08/1-2008-0006 „Nemzetközi innovatív kutatói team a környezet egészségtudatos testmozgásos életmód tényalapú tesztrendszerei kialakítására” című projekt adta.

Márki Ernő (ATSK ügyvezető) köszöntőjét követően, Dr. Varga Csaba PhD, egyetemi docens, TTIK dékán helyettes tartott előadást, a „Mozgás – gyógyszer” címmel, amelyből kiderült, hogy a rendszeres szabadidős sporttevékenységnek milyen előnyös, mérhető hatásai vannak az emberi szervezetre, amelyek sokszor kívülről nem is láthatóak. Valóban, a mozgás olyan gyógyszer, amely feleslegessé teheti nagyon sok tabletta szedését, és közben kikapcsolódást is jelent a különböző szabadidős edzésprogramban résztvevők számára.

Kovács Tamás rekreátorelőadása, az asztalitenisz egészségmegőrző – fejlesztő tulajdonságainak bemutatását célozta, konkrét vizsgálati eredmények alapján. A vizsgálatokra a Szegedi Rekreációs Sport Club és az ATSK Szeged együttműködésben került sor, melyben a sportegyesület 19 fős rekreációs asztalitenisz sportcsoportjának eredményeit, változásait mérték a kiinduló állapothoz képest. A vizsgálati eredmények alátámasztották azt a feltevést, hogy a nem versenyszerűen, csupán a kényelmi zónában végzett szabadidős pingpongozás is mérhető javulást eredményezett a résztvevők fizikai állapotában.

A következő előadó, Szilágyi Nóra gyakornok, PhD hallgató (SZTE JGYPK) szociológiai megközelítéssel arról beszélt, hogy nem csak a fizikai állapotban következnek be kedvező változások, hanem a csoport tagjainál tapasztalható volt az általános közérzetjavulás, az életmódváltozás, beleértve a táplálkozási szokások átalakulását is. Különösen meggyőző volt az a tény, hogy az elért eredmények nem csak rövidtávon jelentkeztek, hanem az egy éves után követés során szerzett adatok is alátámasztották a program fenntarthatóságát, és pozitív hatásait az egyén számára.

A programon belül is egyedi volt Szabó Brigitta PhD. hallgató (ATSK)előadása, aki a sportegyesületben asztaliteniszező mozgássérült sportolók szemszögéből mutatta be a rendszeres sportolás pozitív hatásait, amelyek, ha lehet, még hangsúlyosabban jelennek meg a valamilyen fogyatékkal élő emberek mindennapjaiban.

A szimpózium zárásaként, Dr. Győri Ferenc PhD., tanszékvezető főiskolai docens,(JGYPK TSTI) tartott nagyon érdekes előadást, asztalitenisz történeti visszatekintéssel, és adatokkal alátámasztva az asztaliteniszezés tehetségföldrajzáról.Bemutatta, hogy az asztalitenisz több korszakon átívelő, sok-sok világbajnoki éremmel rendelkező, tradicionálisan magyar sikersportág. A legutóbbi londoni olimpián, éppen a parasportoló Pálos Péter nyert aranyérmet kategóriájában. Talán ezért is olyan népszerű még ma is az asztalitenisz, annak ellenére, hogy ma már nagyon hiányoznak az iskolákból, a játszóterekről a pingpongasztalok, ahol kezdődhetne, kialakulhatna a rendszeres sportolásra, játékra, mozgásra való igényünk.

Márki Ernő, az InterPingpong c. projekt vezetője a zárszóban elmondta, hogy a projekt második részében éppen ez lesz a fő célkitűzésük a szerb partnerrel együttműködve, hiszen konkrét iskolai pingpong program beindítását tervezi az egyesület 2013 szeptemberében. Külön kiemelte, kapcsolódva Szabó Brigitta előadásához, hogy az egyesületben, az országban is egyedülálló módon, integráltan működik a versenysport, szabadidő –és diáksport, és a fogyatékkal élők sportja. Továbbra is várnak szeretettel mindenkit a csillag téri Pingpong Teremben, aki szeretne rendszeresen, vagy csak alkalomszerűen mozogni, pingpongozni.

Az egészségmegőrző, rekreációs asztalitenisz csoport edzései, kedden és csütörtökön, 17.30 – 18.30 óráig, Szabó Brigitta sportszervező – gyógytestnevelő irányításával zajlanak. és ezekben az időpontban várjuk az érdeklődőket is.

A projekt soron következő programja a 2013. április 07-én megrendezésre kerülő Szerb – Magyar Amatőr Asztalitenisz Verseny. További információ a www.atsk.hu lapon olvasható.

A szimpózium megrendezése az IPA Magyarország – Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott, Interpingpong c. projekt keretében valósult meg.

„A szimpózium az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A szimpóziumon elhangzott előadások tartalmáért teljes mértékben az ATSK Szeged sportegyesület vállalja a felelősséget, és az

semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint  Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.”

Márki Ernő        projektvezető